Bažant s nádivkou - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 bažant, 20 dkg čerstvých hub, sůl, máslo, 2 žloutky, 20 dkg slaniny, smetana, hladká mouka, červené víno
Bažanta oškubeme, vykucháme, opláchneme, kůži na hřbetě nařízneme a od kosti opatrně oddělíme, maso z prsíček i s žebírky vyřízneme. Pak maso jemně usekáme, smícháme s usekanými játry, a povařeným a staženým žaludkem, srdcem, přidáme usekané houby, sůl, kousek másla a žloutky. Uvolněnou kůži na bažantu připravenou nádivkou opatrně naplníme, sešijeme a celého bažanta zabalíme do slaniny, nakrájené na plátky. Vložíme ho do kastrolu vyloženého rovněž plátky slaniny, podlejeme trochou vody a upečeme na plotně. Při pečení často poléváme vypékanou šťávou. Kosti (žebra) uvaříme ve vodě. Vývar zahustíme trochou smetany s moukou a k tomu přilejeme dobré červené víno. Pečeného bažanta nakrájíme na porce, urovnáme na mísu a polejeme touto omáčkou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka