Mancha manteles - recept cpt. Cooka
Maso s ovocem
4 porce:  3  chilli papričky, 1 kg vepřové kýty, 4 lžíce oleje, 1  cibule, 10  mandlí, celá skořice asi 3 cm, 1/2 lžičky hřebíčku, 1/2 lžičky dobromysli, 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky mletého pepře, 50 dkg rajčat, 1 lžička soli, 1/4 lžičky moučkového cukru, 2.5 dl vody, 4  banány, 4 plátky ananasu, 2 lžíce másla
Chilli papričky rozkrojte a odstraňte semínka a přepážky. Z vepřového masa nakrájejte plátky na prst silné a zprudka je osmažte na oleji. Vyjměte je a udržujte teplé. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na kousky. Na oleji zbylém po mase pak cibuli, česnek a chili papričky s oloupanými mandlemi, skořicí, hřebíčkem, tymiánem, oreganem a drceným pepřem smažte asi 5 minut za stálého míchání. Rajčata spařte, oloupejte a nadrobno pokrájejte. Přidejte je ke koření a krátce poduste. Vše pak rozmixujte v mixéru anebo šlehačem rozmělněte na hustou hnědočervenou kaši. Tu dejte zpět do hrnce, přidejte sůl, cukr a vodu. Za slabé teploty nepřikryté 10 minut vařte, mezitím několikrát zamíchejte. Poté dejte do omáčky maso a vařte ještě 20 minut pod pokličkou za střední teploty.
Oloupejte ne zcela zralé banány a rozkrájejte je na malé kousky, na stejně velké kousky nakrájejte i ananas. Rozpalte na pánvi máslo a ovoce v něm dozlatova osmažte. Několik pěkných kousků odložte stranou na ozdobu. Zbývající ovoce přidejte k masu a ještě všechno 5-10 minut nechte za nízké teploty povařit. Maso obložte ovocem a servírujte s rýží.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka