Speckknödelsuppe - recept cpt. Cooka
Polévka se špekovými knedlíky
4 porce: 10 dkg žemlí, 1 cibule, 1 svazek zelené petrželky, 10 dkg prorostlé slaniny, 1 vejce, 6 lžic mléka, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, 1 lžička majoránky, sůl, 1 l hovězího vývaru, 1 svazek pažitky
Starší žemle, případně bílý chléb, nakrájejte na kostičky o hraně asi 1 cm. Oloupejte a nadrobno pokrájete cibuli. Omyjte petrželovou nať, oklepejte z ní vodu a také ji jemně pokrájejte. Slaninu nakrájejte na kostky a vložte na pánev. Na ní pak osmažte do sklovita cibuli a obojí přidejte ke kostkám ze žemle. Vejce rozkvedlejte v mléku a rovněž přilijte. Pak přidejte mouku, máslo, petrželku, majoránku a trochu soli. Všechno důkladně promíchejte, udělejte kouli a nechte asi 30 minut odpočinout.
Ve velkém hrnci uveďte do varu dostatečné množství slané vody. Navlhčenýma rukama připravte větší knedlíky, jeden na porci. Kdyby byla knedlíková hmota příliš tvrdá nebo naopak příliš měkká, přidejte trochu mléka nebo mouky. Knedlíky vložte do vařící slané vody a nepřikryté je vařte za mírné teploty asi 12 minut. Mezitím ohřejte hovězí vývar. Špekové knedlíky vložte do hovězího vývaru. Omyjte pažitku, osušte ji, nakrájejte nadrobno a nasypte do polévky.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka