Harira s italským hrachem - recept cpt. Cooka
6 porcí: 12.5 dkg skopového masa, 1 l vody, 25 dkg cizrny, 25 dkg cibule, 1/4 lžičky šafránu, 1 lžička mletého pepře, 1 lžíce másla, sůl,
Teduira (vývar z rajčat): 75 dkg rajčat, 2 l vody, 1 svazek koriandru, 1 svazek zelené petrželky, 1 citrón na šťávu, 1 lžíce másla, 5 dkg hladké mouky, 1.25 dl vody na rozmíchání s moukou, sůl
Do větší nádoby vložíme maso (skopové nebo telecí) nakrájené na kostky, zalejeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme šafrán a máslo, uvedeme do varu a asi hodinu vaříme na mírném plameni. V polovině vaření přidáme malé oloupané cibulky. Rajská jablka rozmixujeme a protřeme sítem. V jiné nádobě uvedeme do varu vodu, přidáme rajská jablka a máslo, 15 minut vaříme a pak postupně přidáváme za stálého míchání mouku rozmíchanou ve vodě. Vývar znovu uvedeme do varu a pak vlejeme do nádoby s masovým vývarem. Přidáme římský hrách (namočený nejprve 12 hodin a pak uvařený ve slané vodě), nasekanou petrželku a čerstvý koriandr, podle potřeby přisolíme, přilejeme citrónovou šťávu a ještě jednou uvedeme do varu. Polévku podáváme velmi horkou. Zvlášť k ní podáváme datle.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka