Gefilte - recept cpt. Cooka
Plněné knedlíčky s pažitkou
4 porce:  50 dkg den předem uvařených brambor, 50 dkg syrových moučných brambor, 2  vejce, 10 dkg hladké mouky, sůl, muškátový oříšek, 1  cibule, 1/2 svazku zelené petrželky, 3 dkg tučné slaniny, 20 dkg vepřového nebo míchného mletého masa, mletý pepř, hladká mouka na vál, 1 svazek pažitky, 10 dkg másla, 4 lžíce strouhanky
Vařené brambory oloupejte a protlačte lisem. Syrové brambory oškrábejte a jemně nastrouhejte. Nastrouhané vyklopte na plátěný ubrousek položený do cedníku a nechte vykapat, šťávu dejte stranou. Nakonec ještě nastrouhané brambory v ubrousku vymačkejte. Vařené i syrové brambory promíchejte v míse s vejci, moukou, solí a větší špetkou muškátu. Šťávu z brambor opatrně slejte, aby zůstal na dně usazený škrob a ten pak přidejte do bramborového těsta a promíchejte. Těsto nechte asi 30 minut v chladu nabobtnat.
Pro náplň oloupejte cibuli a jemně pokrájejte. Petržel omyjte, vyklepejte vodu a nadrobno posekejte. Slaninu rozkrájejte na malé kostičky, rozpalte na pánvi, přidejte cibuli a osmažte do křupava. Nakonec v tom krátce osmahněte petrželku. To vše zamíchejte do mletého masa a ochuťte solí a pepřem. Bramborové těsto dejte na pomoučený vál, uválejte z něho tlustý válec a ten rozkrojte na díly, po dvou dílech na každou porci. Na každý z nich oddělte něco masové směsi, obalte ji těstem do tvaru kulatého knedlíčku. Ve velkém hrnci uveďte do varu větší množství osolené vody a vařte v ní knedlíčky při mírném plameni asi 25 minut, voda nesmí vřít, protože by se knedlíky rozpadly. Nakonec omyjte pažitku, oklepejte z ní vodu a nakrájejte na drobné válečky. V kastrůlku rozpalte máslo a osmažte na něm strouhanku, až bude světle hnědá. Pak přimíchejte i pažitku. Knedlíky vyjměte z vody, nechte okapat a servírujte je posypané horkou drobenkou ze strouhanky. Podávají se zeleným salátem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka