Alu Posto - recept cpt. Cooka
Pikantní brambory s mákem
4 porce:  75 dkg brambor, 3  chilli papričky, 1  zázvor, 5 lžic bílého máku, 5 lžic rostlinného oleje, 1.5 lžičky kurkumy, 1.5 lžičky mleté papriky, 1/4 lžičky chilli, sůl, 1.5 l vody, salátová okurka, cibule
Omyjte a oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky asi 2 cm velké. Omyjte chilli papričky, odstraňte stopky a pokrájejte je na malé kousky. Nedotýkejte se pak rukama očí nebo sliznic - chilli pálí jako oheň. Ruce si hned důkladně omyjte. Zázvor oloupejte a jemně nastrouhejte na zeleninovém strujadle. Bílý mák umelte v mlýnku na koření. V karai nebo v hrnci rozehřejte olej. Přidejte kostky brambor a za střední teploty asi 5 minut smažte a nezapomeňte míchat. Přidejte chilli papričky, zázvor, kurkumu, mletou papriku a chilli koření a asi 3 minuty za stálého míchání smažte, až koření zhědne. Míchat musíte stále, jinak se koření připálí. Je-li zapotřebí, stáhněte hrnec z ohně. Přilijte vodu, silně osolte a důkladně zamíchejte. Vařte asi 5 minut za vysoké teploty.
Posypte mletým mákem a znovu důkladně promíchejte. Nechte za nízké teploty ještě asi 10 minut povařit, až brambory změknou. Občas zamíchejte, aby se zelenina nepřipálila. Servírujte s rýží a podle chuti obložte plátky okurky a půlkolečky cibule. Pokrm také velmi dobře chutná, když místo poloviny brambor použijete cukety, které přidáte nakrájené na stejné kostky až po máku.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka