Aidža s masovými kuličkami - recept cpt. Cooka
4 porce:  20 dkg skopového masa bez kostí, 4  vejce, 1 dl olivového oleje, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička harissy, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička koriandru, 4 stroužky česneku, 2 dl vody, 1 lžička kmínu, 1 lžička pálivé papriky, 1 hrst máty peprné, sůl
Maso omyjeme, osušíme, nejprve nakrájíme na menší kousky a pak na drobno nasekáme. Osolíme, okořeníme mletým koriandrem, pepřem a sušenou mátou peprnou. Pečlivě promícháme a necháme 10 minut odpočinout. Pak z připraveného masa vytvoříme kuličky velké asi jako vlašský ořech. Na pánvi rozehřejeme polovinu oleje a kuličky v něm po všech stranách do zlatova osmažíme. Vyjmeme z pánve a necháme okapat. V ploché nádobě zahřejeme zbytek oleje, přidáme rajský protlak, mletou papriku, mletý kmín, česnek a harissu. Zalejeme vodou a na středním plameni 5 až 6 minut vaříme. Pak vložíme do omáčky osmažené masové kuličky. Nakonec do směsi rozbijeme vejce a osolíme je, nerozmícháváme však. Na velmi mírném ohni asi 10 minut smažíme, až se bílky srazí.
Příprava ostrého koření harissa: V hmoždíří se pečlivě utluče 10 malých červených papriček (oloupaných a zbavených jadérek) se 4 stroužky česneku, osolí, okoření 1 kávovou lžičkou bílého pepře a zalije 5 lžicemi olivového oleje. Pečlivě se vše promíchá a nechá 12 hodin odpočívat.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka