Musaká - recept cpt. Cooka
Nákyp s lilkem
4 porce: 80 dkg lilku, 2.5 dl olivového oleje, 20 dkg cibule, 60 dkg rajčat, 60 dkg mletého hovězího masa, 2.5 dl suchého bílého vína, 1/4 lžičky moučkového cukru, 1/2 lžičky mleté skořice, mletý pepř, 1 snítka dobromysli nebo lžička sušeného oregana, 1 svazek zelené petrželky, 10 dkg strouhanky, 10 dkg strouhaného sýru graviére (případně parmazánu), máslo na vymazání formy, 1 vejce,
Omáčka: 4 dkg másla, 4 lžíce hladké mouky, 7.5 dl mléka, muškátový oříšek čerstvě nastrouhaný, 2 lžičky citrónové šťávy, 2 vejce
Lilky omyjte, odkrojte a jednotlivé plody nakrájejte na podélné plátky asi 1/2 cm tlusté. Vložte na 20 minut do slané vody, pak je nechte okapat a osušte papírovým ubrouskem. 3-4 lžíce olivového oleje dejte rozpálit na velké pánvi, pak postupně osmažte dozlatova po obou stranách plátky lilků, přidávejte další olej. Plátky nechte okapat na kuchyňském papíře. Cibuli oloupejte a pokrájejte na kostky. Rajčata přelijte vařící vodou, oloupejte, zbavte stopek a dužinu nakrájejte na kostky. Na zbývajícím oleji cibuli osmažte na sklovito. Přimíchejte mleté maso, vidličkou je rozkouskujte a za vysoké teploty je smažte, až se vypaří všechna tekutina. Rajčata, bílé víno, sůl, cukr, mletou skořici zamíchejte do masové směsi a za střední teploty pod pokličkou duste ještě asi 5 minut. Omyjte a oklepejte byliny, otrhejte lístky, posekejte je a přimíchejte k masu. Ještě dalších 5 minut duste a pak nechte vychladnout.
Předehřejte troubu na 180 °C. Přimíchejte do mletého masa strouhanku (část jí nechte na vysypání formy) a polovinu sýra. V kastrolu rozpalte máslo, přisypte mouku a za stálého míchání ji nechte zpěnit. Pomalu přilévejte mléko a přiveďte je k varu. Aspoň 5 minut vařte za slabé teploty a za stálého míchání, pak osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a citrónovou šťávu a nechte vychladnout. Rozkvedlejte vejce a se zbytkem sýra je dejte do omáčky. Vymažte máslem nákypovou formu a vysypte ji strouhankou. Do mletého masa vmíchejte vejce. Polovinu lilkových plátků naskládejte do formy. Na ně dejte vrstvu mletého masa a zbytek lilků naskládejte na maso. Vše pak zalijte omáčkou. Pečte uprostřed trouby asi hodinu, hotový pokrm nakrájejte na kostky a ihned podávejte. Dá se připravovat i z jiných druhů zeleniny, například z cuket, rajčat, brambor a zelené fazole.
Příloha: silné červené víno
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka