Gnocchi al gorgonzola - recept cpt. Cooka
Bramborové noky s gorgonzolou
4 porce:  1 kg brambor, sůl, 25 dkg hladké mouky,

Na omáčku: 20 dkg gorgonzoly, 3 lžíce másla, 1.25 dl smetany, 3 lžíce parmazánu, sůl, mletý bílý pepř

Omyjte moučné brambory a uvařte je ve slané vodě. Oloupejte je a za horka protlačte bramborovým lisem na pomoučený vál. Bramborovou hmotu mírně osolte. Propracujte ji s moukou na hladké těsto. Přikryjte je utěrkou a nechte asi 10 minut odpočinout. Pak těsto rozdělte na části, pomoučenýma rukama z nich uválejte válečky jako palec tlusté, rozkrájejte je na kousky asi 3 cm dlouhé a vidličkou na ně podle vlastního vkusu vymačkejte vzor. Nechte odpočinout. Mezitím rozkrájejte gorgonzolu na malé kostičky. Pak při nízké teplotě zahřívejte máslo s gorgonzolou tak dlouho, až se sýr rozpustí. Postupně k němu za stálého míchání přidávejte smetanu a čerstvě strouhaný parmazán, osolte a opepřete.
Do vařící osolené vody vhoďte noky a opatrně je zamíchejte. Chvíli je nechte vařit, ale jakmile vyplavou na povrch, vyberte je a nechte odkapat. Vkládejte je do ohřáté mísy po vrstvách, na každou dejte část horkého sýrového krému. Ihned podávejte.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka