Flammekueche à l'Alsacienne - recept cpt. Cooka
Alsaské flambované koláče
2 plechy: 4 dkg kvasnic, špetka moučkového cukru, 2.5 dl vody, 50 dkg hladké mouky, sůl,
Na obložení: 4 cibule, 2 lžíce másla, 40 dkg slaniny bez kůže, 3 lžíce crème fraîche nebo plnotučné zakysané smetany
Rozdrobte droždí a do velké mísy nalijte vlažnou vodu s cukrem, přidejte půlku mouky a vše zpracujte na tekuté těsto. Trochou mouky je poprašte a přikryjte utěrkou. Na teplém místě nechte asi 30 minut kynout. Do předkynutého těsta přidejte zbytek mouky a zpracujte zamoučenýma rukama, až se těsto přestane lepit. Pak mísu opět přikryjte a nechte kynout při pokojové teplotě další půl hodiny, až zdvojnásobí svůj objem. Vymažte plechy tukem, těsto rozdělte, rozválejte je a naneste na plechy. Těsto můžete případně 5 minut předpéci a pak vyjmout z trouby.
Na obložení očistěte cibule a nakrájejte na tenká kolečka. Na pánvi rozpalte máslo a při mírném ohni cibuli asi 5-10 minut smažte, až zesklovatí. Pánev sejměte z ohně. Slaninu nakrájejte na tenké proužky (popřípadě ji nechte asi 2 minuty povařit). Pak namažte na těsto crème fraîche a navrch rozložte slaninu a cibuli. Koláče jeden po druhém pečte dole v troubě dokřupava asi 10-15 minut a pak pod grilem nechte několik minut ožehnout (flambovat), až vrchní kousky cibule ztmavnou. Plech vytáhněte z trouby, flambované koláče hned nakrájejte na porce a podávejte.
Příloha: bílé sylvánské, ryzlink nebo pinot blanc
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka