Quiche Lorraine - recept cpt. Cooka
Lotrinské špekové koláče
8 porcí: 25 dkg hladké mouky, 12.5 dkg másla, 2 lžíce smetany, sůl, tuk na vymazání formy,
Na obložení: 20 dkg slaniny (nízký uzený špek bez kůže), 2.5 dl mléka, 25 dkg smetany, 4 vejce, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek
Mouku s máslem, smetanou a solí propracujte na hladké těsto. Formu vymažte tukem. Těsto vložte do formy a ponechte asi 3 cm vysoký okraj. Těsto propíchejte vidličkou a aspoň 30 minut nechte odpočinout v chladnu. Asi po 15 minutách předehřejte troubu na 175 °C. Do předehřáté trouby vložte těsto a 10-15 minut předpékejte (na střední teplotě). Mezitím nakrájejte slaninu na tenké proužky a asi 2 minuty ji povařte ve vroucí vodě. Těsto vyjměte z trouby. Za mírné teploty ohřejte v hrnku mléko se smetanou. Pak hrnek odstavte a do směsi mléka se smetanou rozkvedlejte vejce. Osolte, opepřete a ochuťte muškátovým oříškem. Rozložte po těstu proužky slaniny a nalijte na ně hmotu vzniklou z mléka a vajec. Koláč pečte uprostřed trouby 30-40 minut při 200 °C do hnědozlatova, až se vytvoří jakási glazura. Ve vypnuté troubě nechte asi 10 minut odpočívat. Pak koláč nakrájejte na porce. Podávejte vlažné.
Příloha: bílé víno
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka