Angináres me spanáki sto fóurno - recept cpt. Cooka
Nákyp z artyčoků a špenátu
4 porce:  80 dkg artyčoků (malé podlouhlé, asi 2 ks na porci), 1  citrón na šťávu, 1 kg čerstvého špenátu, 4 dkg másla, 20 dkg vařené šunky, 20 dkg sýra graviéra, 1 lžíce hladké mouky, 4 dkg másla, 2.5 dl mléka, mletý pepř, 1  vejce, 10 dkg tvrdého sýra kefalotiri (případně parmazánu)
Artyčoky omyjte, odkrojte tvrdé listy a ostré špičky. Z lodyh ponechte 2-3 cm a jemně je oloupejte. Dřevnatou část vyškrabte. Uveďte do varu vodu se šťávou z citrónu. Do vařící vody vhoďte artyčoky a vařte je pod pokličkou za střední teploty 15-20 minut. Uvařené nechte v cedníku okapat a vystydnout. Omyjte špenát a pokrájejte ho na proužky 1 cm široké. Artyčoky rozpůlte. Rozpusťte na pánvi máslo, osmažte na něm artyčoky, pak je vložte do formy a mírně osolte. Špenát v pánvi zprudka osmažte na zbylém másle a trochu jej osolte. Šunku a sýr graviéra nakrájejte na malé kostky, polovičkou posypte artyčoky, rozprostřete po nich špenát a ten pak posypte zbytkem šunky a sýra.
Troubu předehřejte na 225 °C. Rozpusťte v kastrolu máslo, přimíchejte mouku a krátce zpěňte. Za stálého míchání přilijte mléko a zprudka přiveďte k varu, až omáčka zhoustne. Kastrol stáhněte stranou. Omáčku osolte a opepřete. V hrnku rozkvedlejte vejce a vmíchejte je do omáčky. Omáčkou polijte pokrm v nákypové formě, vše posypte strouhaným sýrem a pečte v troubě 20-30 minut.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka