Angináres me koukiá - recept cpt. Cooka
Artyčoky s fazolkami
4 porce:  60 dkg artyčoků, 1  citrón, 50 dkg fazolových lusků, 30 dkg mrkve, 30 dkg brambor, 1  fenykl s bohatou natí, 1 l vody, 1  cibule, 4 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, 1  citrón na šťávu, 3  žloutky
Artyčoky opláchněte, odkrojte tvrdé listy a ostré špičky listů. Lodyhy jemně oloupejte. Artyčoky potřete citrónem, ve vařící vodě je 20-25 minut předvařte, dejte okapat a vychladlé nakrájejte na plátky. Mladé, silné fazolové lusky omyjte, odkrojte stopky a zbavte je nitek. Z velkých lusků vyloupejte fazole, malé lusky pokrájejte celé. Oloupejte mrkev a brambory a nakrájejte je na větší kousky. Fenykl omyjte, odkrojte z něho nať a hlízu nastrouhejte na okurkovém struhadle na tenké plátky. Zeleninu dejte do vařící vody a asi po 15 minutách ji sceďte. Zeleninový vývar ponechte stranou.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na velké pánvi rozpalte olej a osmažte na něm cibuli nasklovito. Opatrně přimíchejte artyčoky se zeleninou a smažte za střední teploty asi 2 minuty. Potom přilijte polovinu vývaru ze zeleniny a asi 8 minut poduste. Zeleninu osolte, opepřete a dejte stranou. Žloutky rozkvedlejte s citrónovou šťávou, přimíchejte do mírně vystydlé zeleniny a za stálého míchání znovu ohřívejte, až šťáva zhoustne, ale už ji nevařte, aby se nesrazila. Podávejte zdobené fenyklovou natí.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka