Soutsoukákia Smyrnáika - recept cpt. Cooka
Smyrenské masové kuličky
4 porce:  40 dkg rajčat, 2 lžíce olivového oleje, sůl, 1/2 lžičky moučkového cukru, mletý pepř, 1/2 lžičky pálivé papriky, 3 lžíce červeného vína, 50 dkg mletého hovězího masa, 1  žemle, 1  cibule, 1 stroužek česneku, 1 svazek zelené petrželky, 1  vejce, 1 lžíce hladké mouky, 3 lžíce olivového oleje, 1 snítka tymiánu
Na omáčku přelijte rajčata vařící vodou, oloupejte je, odstraňte zbytky stopek a dužinu pokrájejte na kostky. V kastrole rozpalte olivový olej a chvilku na něm rajčata smažte. Přimíchejte sůl, cukr, pepř a červené víno a to vše vařte přikryté za nízké teploty asi 15 minut.
Mleté maso vložte do mísy. Žemli dejte změknout do vody. Oloupejte cibuli a česnek, pokrájejte je na velmi drobné kostky a přidejte k masu. Opláchněte petrželovou nať, nadrobno ji posekejte a vsypte do mísy. Ze žemle vymačkejte vodu a rovněž ji přidejte s vejcem, solí a špetkou pepře. Všecko důkladně promíchejte. Někdy se může přidat ještě čerstvě pokrájená máta a strouhaný sýr kefalotiri. Směs vybírejte polévkovou lžící a z každé dávky vytvořte kuličku. Na talíř nasypte mouku a kuličky v ní obalujte. Na pánvi rozpalte olej a kuličky v něm smažte, až zhědnou. Vzniklou šťávu podle potřeby rozřeďte trochou vody a uveďte do varu. Přimíchejte lístečky tymiánu. Kuličky povařte ve šťávě 8-10 minut a servírujte zalité rajčatovou omáčkou s chlebem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka