Ražniči - recept cpt. Cooka
4 porce: 30 dkg vepřového masa, 30 dkg jehněčí plece, 10 dkg slaniny prorostlé bez kůže, 1 zelená paprika, 1 červená paprika, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, sůl, mletý pepř
Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kostky o hraně asi 2 cm. Slaninu nakrájejte na tenké plátky. Předehřejte elektrický gril nebo roztopte gril na dřevěné uhlí. Omyjte paprikové lusky, rozkrojte je na polovice a vykrojte semena, přepážky a stopky. Papriky nakrájejte na čtverečky stejně velké jako kousky masa. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na osminky a rozdělte na jednotlivé vrstvy.
Maso, slaninu, cibuli a papriku střídavě napichujte na rožně (grilovací jehly), počítejte po dvou rožních na porci. Oloupejte česnek, protlačte ho lisem, smíchejte s olejem a potřete jím maso na rožních. Vše osolte, opepřete, vložte na gril a při střední teplotě 15-20 minut grilujte, anebo smažte na oleji v pánvi za střední teploty. Rožně i maso v pánvi často obracejte.
Příloha: srbský kaviár (srpski ajvar)
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka