Pečený fogoš (candát) s chřestem - recept cpt. Cooka
4 porce:  1  candát o váze 1.5 - 2 kg, sůl, chřest, máslo, hladká mouka, 2  žloutky, kysaná smetana, tvrdý sýr, mletý pepř
Blatenského fogoše (candáta) vykucháme, očistíme a vaříme 10 minut v osolené vodě. Kůži stáhneme a rybu vložíme do ohnivzdorné mísy vymazané máslem. Pak rybu obložíme chřestem, uvařeným v osolené vodě a na kousky nakrájeným, nebo jen hlavičkami chřestu. Potom vše polejeme bešamelovou omáčkou, připravenou z másla, mouky a mléka, do které zamícháme žloutky, několik lžic kyselé smetany a trochu strouhaného sýra, sůl a pepř. Povrch posypeme strouhanou houskou, napolo usmaženou na másle, a takto upravenou rybu pečeme v troubě 10-15 minut.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka