Fogoš (candát) a la Morny - recept cpt. Cooka
4 porce:  1  candát o váze 1.5 - 2 kg, sůl, máslo na vymazání formy, 1 kg brambor, 2.5 cl smetany, 2  žloutky, 10 dkg másla, 2 dkg hladké mouky, 10 dkg parmazánu, mletý pepř
Blatenského fogoše (candáta) vykucháme, očistíme a vaříme 10 minut v osolené vodě. Pak kůži stáhneme a rybu vložíme do máslem vymazané ohnivzdorné mísy a obložíme ji vařenými oloupanými brambory (rohlíčky). Nyní si připravíme tuto omáčku: ve sladké smetaně rozkvedláme žloutky, rozpuštěné máslo, mouku, strouhaný parmezán, osolíme, opepříme a zředíme procezeným vývarem z ryby. Touto omáčkou rybu polijeme a pečeme v rozpálené troubě 10-15 minut.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka