Mídia me rísi - recept cpt. Cooka
Rýže s mušlemi
4 porce:  1.5 kg slávek nebo jiných mušlí, 1  cibule, 1 stroužek česneku, 3 lžíce olivového oleje, 1.25 dl suchého bílého vína, 5 dl vody, sůl, celý pepř, 1/2  bobkového listu, 3 snítky zelené petrželky, 1  cibule, 1 stroužek česneku, 20 dkg rajčat, 4 dkg másla, 1 lžička rajčatového protlaku, bílé víno,  špetka moučkového cukru, mletý pepř, 1/2 lžičky dobromysli, 22.5 dkg dlouhozrnné rýže, 1 snítka zelené petrželky
Mušle vydrhněte kartáčem pod tekoucí vodou, vousy okrájejte. Otevřené mušle vyhoďte. Oloupejte a rozpůlte cibuli a česnek. Ve velkém hrnci je na olivovém oleji osmažte, až zesklovatí. Přilijte víno a vodu, přidejte sůl, zrnka pepře, bobkový list, petrželku a přiveďte k varu. Přidejte mušle a pod pokličkou je za silné teploty vařte asi 10 minut. Mušle vyjměte a vyhoďte ty, které se neotevřely. Celou dávku slijte přes cedník a dejte stranou.
Oloupejte a drobně nakrájejte cibuli a česnek. Oloupejte rajčata, vykrojte zbytky stopky a nakrájejte nadrobno. V hrnci mírně osmažte cibuli a česnek, přidejte rajčata a rajský protlak a krátce poduste. Zalijte vínem a 3/4 mušlového vývaru, dejte vařit, osolte a přidejte cukr, pepř a oregano. Přimíchejte rýži, uveďte do varu a za nízké teploty vařte asi 25 minut, občas zamíchejte. Podle potřeby můžete ještě přilít mušlový vývar.
Několik mušlí odložte stranou na ozdobu, z ostatních vyndejte vnitřek. Maso mušlí a zbývající pokrájenou petržel zamíchejte do rýže a jídlo ozdobené mušlemi servírujte.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka