Karbanátky na čirpánský způsob - recept cpt. Cooka
1 porce: 10 dkg mletého masa, 10 g cibule, 2 dkg chleba, 1.2 cl mléka, 1/8 vejce, 4 g zelené petrželky, 8 g hladké mouky, 1 g mletého pepře, 2 g soli,
Omáčka: 2 dkg tuku, 2.5 dkg cibule, 5 g hladké mouky, 2.5 dkg mrkve, 2 dkg celeru, 5 dkg brambor, 2 dkg paprik, 6 dkg rajčat, 5 g pálivé papriky, 2 g mletého pepře, 1 g mleté papriky
Do mletého masa přidáme černý pepř, nadrobno nakrájenou cibuli, zelenou petržel, vejce, sůl, a chléb, který byl předem namočen ve vodě či mléku, poté vymačkaný. Velmi dobře promícháme a vytvoříme 2 karbanátky na porci, které obalíme v mouce, zploštíme a osmažíme (ne úplně). Omáčku připravíme tak, že do studeného tuku s malým množstvím vody a soli vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli, na kousky nakrájenou mrkev a celer a podusíme do změknutí. Přidáme rajčata, mouku, sladkou papriku a rozředíme horkou vodou. Uvedeme do varu, přidáme nadrobno nakrájenou papriku a po patnácti minutách kousky brambor, zpola usmažené karbanátky, mletý pepř a rajčata. Pálivou papriku, pokud je čerstvá, přidáváme do vaření stejně jako ostatní zeleninu, a pokud je sušená, zároveň s karbanátky. Dovaříme na mírném ohni. Posypeme nadrobno nakrájenou petrželí.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka