Karbanátky s rajskou omáčkou - recept cpt. Cooka
1 porce: 10 dkg mletého masa, 10 g cibule, 2 dkg chleba, 1.2 cl mléka nebo vody, 1/8 vejce, 4 g zelené petrželky, 8 g hladké mouky, 2 cl oleje, 2 g mletého pepře,
Omáčka: 5 g hladké mouky, 2 dkg cibule, 10 g mrkve, 10 g celeru, 8 dkg rajčat nebo rajský protlak, 1 g mleté papriky, 5 g zelené petrželky
Do mletého masa přidáme černý pepř, nadrobno nakrájenou cibuli a zelenou petržel, vejce, sůl a chléb, který byl předem namočen ve vodě či mléku, poté vymačkaný. Velmi dobře promícháme a vytvoříme dva karbanátky na porci, které obalíme v mouce, zploštíme a osmažíme (ne úplně). Omáčku připravíme tak, že do studeného tuku s malým množstvím vody a soli vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev a celer. Podusíme přikryté pokličkou a čas od času zamícháme. Přisypeme mouku, promícháme, posypeme sladkou paprikou a naráz rozředíme horkou vodou. Vaříme 30 minut, přecedíme a uvedeme do varu. Vložíme zpola hotové karbanátky a dovaříme na mírném ohni. Posypeme petrželí.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka