Karbanátky s bílou omáčkou - recept cpt. Cooka
1 porce:  10 dkg mletého masa, 2 dkg cibule, 10 g rýže, 8 g hladké mouky, 4 g zelené petrželky, 2 dkg másla, 5 g kořenové zeleniny, 6 g citrónové šťávy, 2 g mletého pepře, 1/8  vejce, 2.5 g soli,

Omáčka: 8 g hladké mouky, 4 cl kyselého mléka, 1/8  vejce

Rýži vložíme do vroucí osolené vody v poměru 1:1 a vaříme do měkka. Necháme ochladit (i s vodou) a přidáme mleté maso, petrželku, část nadrobno nakrájené cibule, mletý černý pepř, vejce a sůl. Velmi dobře promícháme a z této směsi vytváříme karbanátky, které později podáváme teplé po dvou kusech na porci. Do studené vody nebo bujónu vložíme aromatickou zeleninu (mrkev, celer a kořenovou petržel) nakrájenou nadrobno, máslo, sůl a jednu cibuli rozkrojenou na polovinu. Vaříme do změknutí zeleniny. Hotové karbanátky obalíme moukou a dáme vařit do bujónu. Vaříme do úplného změknutí rýže. Nakonec zhotovíme omáčku ze směsi kyselého mléka s vejcem, rozšleháme v přecezeném bujónu, ve kterém se vařily karbanátky. Vaříme do varu za stálého míchání tak dlouho, jak hustou omáčku chceme. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Karbanátky zalijeme připravenou omáčkou a okrášlíme zelenou petrželí. Podáváme teplé.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka