Zapékané palačinky - recept cpt. Cooka
Crespelle al forno
4 porce:  

Na těsto: 12.5 dkg celozrnné mouky, 3  vejce, 1/4 l mléka, sůl, 3 dkg másla, mletý pepř, 1.5 dkg másla na smažení,

Na náplň: 50 dkg čerstvého špenátu, 4 lžíce rozinek, 4 plátky syrové šunky, 2 lžíce olivového oleje, 1.5 dkg másla, 2 lžíce piniových semínek, 5 dkg parmazánu (čerstvě nastrouhaný), 10 dkg mozzarelly, bešamelová omáčka

V míse umíchejte z mouky, vajec, mléka a soli hladké těsto na palačinky. Rozpusťte máslo, mírně vychladlé je přimíchejte do těsta. Podle chuti opepřete. Těsto nechte asi 30 minut odpočinout.
Okrájejte řapíky špenátu, operte ho a vlhký nechte asi minutu podusit, osolte ho. Pak z něho vymačkejte všechnu tekutinu a posekejte nadrobno. Rozinky vložte asi na 15 minut do vody po špenátu. Šunku rozkrájejte na kostičky a osmažte na pánvi s olivovým olejem a máslem. Přidejte špenát, okapané rozinky a piniové oříšky vcelku - vše promíchejte. Vzniklou hmotu nechte asi 5 minut odpočinout, poté ji dejte o mísy a promíchejte s parmazánem.
Jinou pánev pomažte máslem a z připraveného těsta na ní postupně po obou stranách osmažte dozlatova velmi tenké palačinky - po dvou na porci. Na palačinky naneste špenátovou náplň, srolujte je. Gratinovací mísu vymažte máslem, narovnejte do ní polovinu palačinek, na ně položte na plátky nakrájenou mozzarellu a navrch zbývající palačinky. Přelijte je bešamelovou omáčkou a v troubě předehřáté na 170 °C pečte dozlatova asi 10 minut.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka