Zapečená čekanka - recept cpt. Cooka
4 porce: 4 čekankové puky, 2 lžíce strouhanky, 10 dkg parmazánu, 10 dkg anglické slaniny, 1 lžička soli, mletý pepř, 3 lžíce zelené petrželky, 1/2 citrónu, 5 dkg másla, 2.5 dl šlehačky
Čekankové puky rozkrojte na čtvrtiny a naskládejte do zapékací mísy řeznou stranou navrch. Strouhanku promíchejte s parmazánem, pravou anglickou slaninou nakrájenou na kostičky, solí, pepřem, sekanou hladkolistou petrželkou. Touto směsí posypte čekanku, pokropte citrónovou šťávou, navrch přidejte máslo rozkrájené na kousky. Přikryjte alobalem a pečte 40 minut při teplotě 190 °C. Pekáč vytáhněte, čekanku zalijte ještě smetanou ke šlehání a nechte péct ještě 15-20 minut, než smetana zhoustne.
Bez chleba je to lehké ale vydatné a hřejivé zimní jídlo. Pokud si sladkou hořkost čekanky obllíbíte, můžete příště do strouhankové směsi přidat citrónovou kůru.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka