Špeková omeleta - recept cpt. Cooka
Spekpannekoeken
4 porce:  25 dkg hladké mouky, 2 dkg kvasnic, 3/8 l mléka, 1 lžíce moučkového cukru, 2  vejce,  špetka soli, 20 dkg anglické slaniny bez kůže, 4 lžičky oleje ke smažení, 4 lžíce řepného sirupu
Mouku nasypte do mísy a uprostřed vytlačte důlek - do něho rozdrobte droždí. Z mléka trochu odeberte, nalijte je s cukrem do důlku a zpracujte jako zákvas. Přikryjte ho a nechte v teple asi 20 minut kynout. Přidejte vejce, sůl a zbytek mléka, zpracujte na řídké těsto a nechte přikryté kynout dalších 20 minut.
Slaninu nakrájejte na proužky asi 1/2 cm široké. Na středně velké pánvi rozpalte trochu oleje a část slaniny na něm za střední teploty osmahněte dokřupava, asi 2-3 minuty. Nalijte na slaninu část těsta, vytvořte omeletu o průměru asi 16 cm a po obou stranách ji osmažte. Stejným způsobem připravte další omelety (počítejte dvě na porci, podle toho dělte slaninu a těsto), hotové udržujte teplé. Špekové omelety servírujte teplé, pokapané řepným sirupem.
Poznámka: špekové omelety jsou v Holandsku považovány za typické jídlo ke svačině, ke kávě, ale podávají se také k obědu, často s kompotem nebo zeleninovou přílohou.
Tip: jako doplněk můžete ještě oloupat dvě jablka, rozčtvrtit je, vykrojit jadřince, jablka pokrájet na plátky a podusit se slaninou. Bez slaniny a jenom s jablky získáte chutný dezert.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka