Guláš slovenský (tzv. škvrk) - recept cpt. Cooka
4 porce: 1/2 kg hovězího masa (skopového, vepřového, zvěřiny), sůl, mletá paprika, 2 cibule, 1/4 kg rajčat, 4 papriky
Připravujeme jej z masa hovězího, skopového, vepřového, ale i ze zvěřiny, srnčího, zajíce, jelena, rovněž z kuřat nebo z králíka. Velmi dobrý je, přidáme-li k masu kousek jater nebo osrdí. Nejprve rozpustíme omastek nebo pokrájenou slaninu, pak přidáme na kostky krájené maso, na ně teprve mnoho nakrájené cibule, osolíme, opaprikujeme sladkou paprikou, v létě přidáme raději zelenou papriku na drobno krájenou a ovšem také rajská jablka. Dusíme vše spolu zakryté a podle potřeby podléváme. Zeleniny dáme hodně, čím více, tím silnější a hustší je šťáva. Šťávu nezaprašujeme, nýbrž necháme přírodní a někdy přímo v ní vaříme na konec i brambory. Obvykle je však vaříme a podáváme zvlášť.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka