Nadívaná perlička - recept cpt. Cooka
Faraona ripiena al forno
8 porcí:  1  perlička, 10 dkg kuřecích stehen (pomlít), 8 dkg slaniny, 8 dkg klobásy salsiccia (nebo mletého vepřového), 4 dkg strouhanky, cibule, šalvěj, bobkový list, pistácie, mascarpone, mletá skořice, zeleninový vývar, bílé víno, extra virgin olivový olej, sůl, mletý pepř
Mleté kuřecí maso smíchejte s nadrobno nakrájenou slaninou, ze střívka vymačkanou klobáskou salsiccia (nebo mletým vepřovým) a strouhankou. Osolte, opepřete čerstvě namletým pepřem, přidejte špetku skořice a touto nádivkou vykuchanou perličku naplňte. Kuchyňskou nití svažte stehna i křídla tak, aby držela u těla, a vložte do pekáče, pokud možno litinového. Přidejte na měsíčky nakrájenou cibuli, lístky šalvěje a několik bobkových listů, přelijte pramínkem oleje a podlijte sklenkou vývaru a sklenkou suchého vína. Pekáč přiklopte poklicí a pečte asi 1 hodinu v troubě předehřáté na 220 °C. Během pečení podle potřeby podlévejte vývarem i vínem tak, aby šťáva nebyla ani příliš řídká, ani příliš hustá.
Pekáč odklopte, posypte perličku nasekanými pistáciovými oříšky, zmírněte oheň na 180 °C a pečte dalších 40 minut bez poklice. Vypečenou šťávu rozšlehejte se sýrem mascarpone na hladkou omáčku, podle chuti přimíchejte nahrubo nasekané pistáciové oříšky. Upečenou perličku podávejte se šťávou na podnose.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka