Filé z tresky s citrónovým máslem - recept cpt. Cooka
2 porce: 50 dkg tresky, sůl, máslo, 1/2 lžičky citrónové šťávy
Vezměte co nejkvalitnější bílou rybu, kterou máte k dispozici, třeba tresku nebo halibuta. Osušte ji kuchyňským ubrouskem a osolte. V pekáčku rozpusťte máslo (ne rostlinné), přidejte pár kapek vymačkaného citrónu a rybu na něj položte. Dejte péct do trouby rozpálené na 180 °C asi tak na 20 minut, ale ne víc. Filé musí zůstat křehké a šťavnaté. Poté rybu z pekáčku vyndejte a položte někam na teplé místo.
Pekáček s máslovou šťávou teď dejte zpět do trouby a nechte odpařit všechnu přebytečnou tekutinu, kterou prve pustilo maso. Šťáva se tak chuťově zkoncentruje a perfektně zhoustne. Jakmile začne zlátnout a při krajích hnědnout, vytáhněte ji z trouby ven. Chutná famózně: sladké tóny másla dostaly perfektně jemný citrónový říz. Na nic nečekejte, přelijte ji přes plátky ryby a jezte - chcete-li, pak s bramborami. Výborná jsou také pečená cherry rajčátka, fazolky vařené v páře nebo pórek dušený se smetanou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka