Sýrová polévka cibulová s vínem - recept cpt. Cooka
4 porce: 25 dkg cibule, 8 dkg másla, 3 dkg hladké mouky, 1 l vývaru z hovězího masa, 1/4 l bílého vína, 2 žloutky, 2 rohlíky, 3 dkg másla na osmažení žemlí, 25 dkg tvrdého sýra (ementálu, eidamu, goudy - na strouhání), 6 dkg tvrdého sýra v plátcích, 2 dkg másla
Na kolečka nakrájenou cibuli zvolna smažíme na dvou třetinách tuku, zasypeme moukou, osmahneme a zředíme vývarem. Cibuli dobře rozvaříme a polévku prolisujeme. Přidáme ve víně rozšlehané žloutky a polévku prohřejeme, ale už nevaříme. Do polévkové mísy naskládáme vrstvu opečených plátků housek střídavě se strouhaným sýrem a vše zalijeme horkou polévkou. Navrch dáme na tenké plátky nakrájený sýr a kousky zbylého másla. Mísu postavíme do vodní lázně a vložíme do předehřáté trouby. Polévku prohříváme, až se sýr na povrchu rozpustí a dostane pěknou žlutozlatou barvu. Žloutky v polévce zabraňují, aby se sýr táhl v 'nitích', což je u sýrových polévek nepříjemné.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka