Smetanová polévka s houbami (kulajda) - recept cpt. Cooka
4 porce: 30 dkg brambor, 3/4 l vody, sůl, kmín, 1 menší cibule, 8 dkg másla nebo sádla, 20 dkg čerstvých hub nebo desetina sušených, 1/2 l kysané smetany, 3 dkg hladké mouky, 1/2 bobkového listu, 4 vejce, trochu octa, kopr
Očištěné a oškrábané brambory nakrájíme na kostky a zalijeme vroucí osolenou vodou s kmínem a přidáme jemně rozsekanou cibuli. Na tuku podusíme očištěné, na plátky nakrájené houby. Sušené houby předem namočíme. Když jsou brambory měkké, zahustíme vývar smetanou, ve které rozmícháme mouku, přidáme houby, bobkový list a polévku dobře povaříme. Do polévky vpouštíme rozklepnutá vejce, jedno po druhém, a dbáme, aby se srazila v kuličky. Vejce můžeme taky vařit v octem okyselené vodě zvlášť (vejce 'pošírovaná') a pak je do polévky vložit. Nakonec polévku okořeníme rozsekaným koprem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka