Sýrové jemné sušenky - recept cpt. Cooka
4 porce:  10 dkg ementálu, 10 dkg másla nebo rostlinného tuku, 15 dkg hladké mouky, 3 dkg oloupaných mandlí, sůl,  špetka mletého pepře,  špetka mleté papriky, 1  vejce, 2 lžíce bílého vína nebo vody, 1  vejce (s mlékem na potření), 2 lžíce mléka, tuk na plech
Na vál nastrouháme sýr, přidáme rozdrobené máslo, prosátou mouku, strouhané mandle, sůl a koření. Zaděláme vejcem rozšlehaným s vínem nebo vodou. Napřed pracujeme širším nožem, pak těsto zpracováváme rukama na hladké těsto. Po odpočinutí vyválíme tenký plát a rádlem ho rozdělíme na čtverce. Než je oddělujeme, potřeme plát vejcem rozšlehaným s trochou mléka, posypeme hrubší solí a lehce paprikou. Sušenky pečeme v předehřáté troubě na pomaštěném plechu dozlatova. Jsou výborné k čaji nebo k vínu.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka