Slané preclíky - recept cpt. Cooka
4 porce:  40 dkg polohrubé mouky, 10 dkg vepřového sádla, 1  vejce, 4 dkg kvasnic, 1/2 lžičky moučkového cukru, 1/2 l mléka, sůl, mák
Do poloviny vlahého mléka dáme vzejít droždí a přidáme cukr. V míse osolíme mouku, přidáme rozehřáté sádlo, vejce, vzešlý kvásek a druhou polovinu vlahého mléka. Vypracujeme těsto tuhé jako na vánočku. Dáme je kynout. Z vykynutého těsta vyválíme vždy z kusu těsta váleček asi 3 cm v průměru, nakrájíme kousky menší než na švestkové knedlíky. Každý kousek těsta vyválíme na tenkou tyčinku a šroubovitě ji stočíme tak, že jeden konec přidržujeme levou rukou a nataženými prsty pravé ruky, druhý konec rolujeme směrem dolů. Pak konce slepíme trochou vody, aby preclík dobře držel tvar. Dáme je opět kynout. Připravíme si velký kastrol o obsahu 2 litry s vařící vodou. Vhodíme vždy jen 3 kusy najednou a hned jak vyplavou, lopatičkou je vybereme na připravený pomaštěný plech. Hned je sypeme mákem a solí. Jakmile je plech plný, vložíme preclíky do středně vyhřáté trouby. Podáváme jako zákusek k vínu, čaji i k bílé kávě. Použijeme-li jiný tuk než sádlo, nejsou preclíky tak chutné ani křehké.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka