Smetanová polévka bramborová - recept cpt. Cooka
4 porce:  3/4 l vody, sůl, 30 dkg brambor, 1 snítka zelené petrželky, 5 dkg másla, 2 stroužky česneku, 1/4 l smetany, 10 dkg kořenové zeleniny, muškátový oříšek, 5 dkg másla, 2 dkg hladké mouky,

Vložka: 1  rohlík, 3 dkg rostlinného tuku

Oloupané brambory uvaříme ve vroucí osolené vodě se snítkou petrželky. Máslo utřeme se solí a česnekem, zalijeme vývarem z brambor a vložíme sítem prolisované brambory. Ve sladké husté smetaně rozmícháme mouku, přilijeme do polévky a za stálého kvedlání povaříme. Přidáme očištěnou, jemně rozstrouhanou zeleninu, koření, polévku podle chuti dosolíme, přidáme sekanou petrželku, polévku vaříme, až zelenina změkne, a pak vložíme kousek čerstvého másla. Polévku podáme s na nudličky nakrájenou a na tuku osmaženou houstičkou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka