Smažené jablečné řezy s karamelem - recept cpt. Cooka
Basi Ping-Kuo
4 porce: 5 jablek, 2 vejce, 5 lžic hladké mouky, 2 lžíce brandy nebo desertního vína, 1 lžička oleje, špetka soli, olej na smažení, 5 dkg karamelu
V kotlíku rozšleháme vejce s moukou, brandy, olejem a solí, podle potřeby zředíme vodou a vytvoříme řidší těstíčko. Jablka oloupeme, rozdělíme na osminky nebo překrojíme příčně na plátky a odstraníme jádřinec. Na pánvi rozehřejeme olej, pak namáčíme nakrájená jablka do těstíčka a prudce osmažíme dozlatova ze všech stran. Desert podáváme horký, k tomu v misce karamel, v němž namáčíme řezy z jablek. Karamel je možno koupit hotový. Lze jej i připravit ze 100 g cukru a 1 dl vody. Cukr vsypeme na rozpálenou pánev, promícháme, zalijeme vodou a za stálého míchání vodu odpařujeme, až vznikne světlý zahoustlý, ale tekutý karamel. Osmažená jablka do něj vsypeme, protřepeme a podáváme na olejem vymaštěných talířcích. K tomu servírujeme misky s chladnou vodou a Iedovými kostkami na namáčení desertu (karamel ztuhne a nelepí se).
Podobně je možno připravit ananas, hrušky, třešně, banán, švestky, broskve (méně zralé), meruňky a jiné ovoce.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka