Jablečný dezert s griláží - recept cpt. Cooka
4 porce:  3 lžíce pískového cukru, 1 hrst lískových ořechů, 1 lžička másla, 8 středně velkých jablek, moučkový cukr podle potřeby, 63 dl bílého vína
Příprava griláže: Na suché pánvi upražíme za stálého míchání oříšky a v utěrce z nich odhrneme slupky. Na téže otřené pánvi upražíme na sucho cukr. Jakmile má nažloutlou barvu, vhodíme do něho oříšky a směs rychle vlijeme na pomaštěný suchý talíř. Vychladlou griláž utlučeme v hmoždíři na hrubo.
Příprava jablek: Omytá oloupaná jablka zbavíme jadřinců trubkovitým vykrajovačem nebo plechovou trubičkou k pečení trubiček z lístového těsta. Vložíme do ohnivzdorného kastrolku s poklicí, podle kyselosti jablek mírně osladíme a podlijeme vínem. Dusíme je pozorně, aby se nerozvařila. Vychladlá upravíme na skleněné talířky a posypeme griláží. Můžeme přidat šlehačku, rovněž griláží posypanou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka