Polévka ze syrovátky nebo z podmáslí - recept cpt. Cooka
4 porce:  1/2 l vody, 1/2 l podmáslí nebo syrovátky, 1/4 l kysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, kopr nebo jiné koření, mletý zázvor, kmín, cibule, sůl, kroupy (brambory, chléb)
Syrovátku zředíme vodou a dáme vařit. Do vařící vlijeme zátřepku z kyselé smetany a za stálého míchání, aby se nesrazila, necháme přejít jen var. Podle chuti osolíme, přidáme jemně sekaný kopr a maličko strouhaného zázvoru, v zimě dáme kmín a cibuli, po případě houby. Tuto polévku podáváme s vařenými kroupami, které do ní po lžících vkládáme. Můžeme k ní ovšem podat i brambory zvlášť vařené anebo ji nalévat na nakrájený chléb.
Polévka z podmáslí se vaří podobně. Místo kopru dáváme i kmín a v zimě houby. Hodí se v létě k obědu a v zimě k večeři s brambory.
Dobrá sestava: Polévka syrovátková nebo z podmáslí s brambory (večeře). K obědu přidáme jakýkoliv moučník se zeleninou, např. kynuté knedlíky se špenátem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka