Rýžový moučník osmi krás - recept cpt. Cooka
4 porce:
Těsto:: 25 dkg rýže, 1 l vody, 5 dkg másla, 2 lžíce moučkového cukru, 5 dkg rozinek, 10 dkg oloupaných a usekaných vlašských ořechů, 10 dkg višňového džemu, 3 dkg kandysované angeliky nadrobno nakrájené, 5 dkg pomerančové kůry nadrobno nasekané a osmažené, 3 dkg oloupaných posekaných mandlí,
Krém: 15 dkg jedlých kaštanů uvařených nebo spařených a oloupaných vlašských ořechů, 10 dkg moučkového cukru, 5 dkg másla, 5 cl rumu,
Sirup:: 3 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce bramborové škrobové moučky, 3 dl vody
Kaštany nebo ořechy umeleme v mlýnku a utřeme s máslem a cukrem na jemnou kaši. Přilejeme rum a krém pečlivě umícháme.
Rýži opláchneme ve studené vodě. Zalejeme vodou, uvedeme do varu a na slabém ohni 15 minut vaříme. Scedíme a smícháme s cukrem a polovinou másla. Zbytkem másla vytřeme asi litrovou nádobu. Její dno a stěny pokryjeme tenkou vrstvou rýže a na dno dáme část ovoce a mandlí. Zbytek pečlivě promícháme se zbylou rýží. Nádobu plníme střídavě vrstvou krému a vrstvou rýže tak, aby poslední vrstvou byla rýže. Povrch přikryjeme pečlivě alobalem, vložíme do velké nádoby s vroucí vodou a v páře vaříme cca 1 hodinu.
Cukr rozpustíme ve vodě, uvedeme do varu a na slabém ohni 5 minut vaříme. Přidáme moučku rozmíchanou ve dvou lžících vody. Mícháme do zhoustnutí. Hotový moučník vyklopíme na misku, polejeme sirupem a podáváme.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka