Čokoládový dezert - recept cpt. Cooka
4 porce: 1/2 l smetany, 10 dkg strouhané čokolády, 10 dkg moučkového cukru, 6 žloutků, 2 dkg želatiny, 5 lžic vody, 1/4 kg piškotů, trochu griotky nebo koňaku, višňový kompot nebo čerstvé jahody, 1/2 l šlehačky, 1 lžička moučkového cukru,
Náhrada čokolády: 4 dkg moučkového cukru, 3 dkg másla, 3 dkg kakaa
Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Smícháme smetanu, cukr, čokoládu, žloutky a šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Odstavíme z ohně a přimícháme želatinu a za občasného míchání ji necháme v krému rozpustit. Hlubokou skleněnou mísu vymastíme olejem, vrstvíme do ní piškoty, každou vrstvu pokapeme likérem a potřeme silnější vrstvou krému. To opakujeme, až je krém spotřebován. Povrch tvoří piškoty. Postavíme do chladničky pod výparník a po ztuhnutí vyklopíme na plochou skleněnou mísu a zdobíme oslazenou šlehačkou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka