Žloutkové věnečky z odpalovaného těsta - recept cpt. Cooka
4 porce: 1/4 l vody, 9 dkg másla, špetka soli, 14 dkg hrubé mouky nebo polohrubé mouky, 4 vejce,
Žloutkový krém: 1/4 l smetany, 1 lžíce hrubé mouky, 10 dkg moučkového cukru, 4 žloutky, vanilka, 2 dkg želatiny, 5 lžic vody
Vodu slabě osolíme, přidáme máslo a přivedeme do varu. Vsypeme všechnu mouku najednou a za stálého míchání necháme na mírném ohni, až se těsto nechytá dna nádoby. Pak je přendáme do mísy a necháme zpola vychladnout. Přidáváme postupně vejce a po každém dobře těsto mícháme. Těsto dobře vypracujeme, aby věnečky byly kypré, naplníme je do plátěného sáčku s hvězdičkovou trubičkou a na pomaštěný plech stříkáme věnečky. Můžeme si je vyznačit malým kruhovým tvořítkem, které namáčíme do hladké mouky a na plech mouku oklepneme. Pečeme v silně předehřáté troubě; jakmile věnečky na objemu nabudou, plamen zmírníme a věnečky dopečeme. Vlahé rozkrojíme a vychladlé plníme krémem. Povrch můžeme jen pocukrovat nebo potřít rumovou polevou.
Příprava žloutkového krému: Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Ostatní přísady šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí, přimícháme nabobtnalou želatinu a mícháme mimo plotnu. Krém se nesmí vařit, žloutky by se srazily.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka