Větrníčky z odpalovaného těsta - recept cpt. Cooka
4 porce: 1/4 l vody, 9 dkg másla, špetka soli, 14 dkg hrubé mouky nebo polohrubé mouky, 4 vejce,
Krém: 12 dkg másla, 7 dkg moučkového cukru, 1/8 l mléka, 4 žloutky, 1 lžíce polohrubé mouky nebo hrubé mouky, 1/4 šálku zrnkové kávy
Vodu slabě osolíme, přidáme máslo a přivedeme do varu. Vsypeme všechnu mouku najednou a za stálého míchání necháme na mírném ohni, až se těsto nechytá dna nádoby. Pak je přendáme do mísy a necháme zpola vychladnout. Přidáváme postupně vejce a po každém dobře těsto mícháme. Těsto dobře vypracujeme, aby věnečky byly kypré, naplníme je do plátěného sáčku s hvězdičkovou trubičkou a na pomaštěný plech stříkáme větší pusinky. Pečeme v silně předehřáté troubě a poměrně dlouho je na malém plameni dopékáme, aby nebyly uvnitř mazlavé. Vlahé rozkrojíme a vychladlé plníme krémem.
Krém: Na plotně ve vodní lázni mícháme mléko, žloutky a mouku. Jakmile krém zhoustne, odstavíme jej. Nesmí se vařit, aby se nesrazil. Nádobu postavíme do studené vody a občas krém zamícháme, aby se neutvořil škraloup. V míse utřeme máslo s cukrem do pěny a po malých dávkách přidáme vychladlý krém a kávovou tresť. Krém dobře našleháme, aby byl kyprý.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka