Perníkové řezy plněné - recept cpt. Cooka
1 dávka:  18 dkg medu, 10 dkg moučkového cukru, 5 dkg tuku, 2  žloutky, 40 dkg hladké mouky žitné nebo pšeničné, 15 dkg polohrubé mouky, 1 dkg amonia, 4 lžíce vody nebo černé kávy, 3 lžíce rumu,

tlučené koření ve směsi: mletá skořice, hřebíček, nové koření, badyán, kardamom, anýz, vanilka, citrónová kůra nebo pomerančová,  trochu kakaa,

Švestková náplň: švestková povidla, moučkový cukr, citrónová kůra nebo pomerančová, hřebíček,

Ořechová nádivka: 1 lžíce medu, 10 dkg vlašských ořechů, 1  žloutek, perníkové drobečky, rum, citrónová kůra nebo pomerančová

V míse umícháme rozehřátý med, sádlo nebo tuk s cukrem a žloutky. Přidáme tlučené koření, strouhanou kůru a po lžících tekutinu spolu s obojí moukou, do které prosejeme amonium. Těsto v míse dobře vypracujeme, ne příliš tuhé, a necháme je dobře odpočinout. Potom je na vále znovu rozpracujeme, je-li třeba, přidáme trochu mouky.
Z uvedeného těsta vyválíme podlouhlé placky, střed potřeme dobrými švestkovými povidly, která můžeme přisladit a okořenit citrónovou nebo pomerančovou kůrou a hřebíčkem. Okraje placek přehneme k sobě, aby středem vykukoval rovný pruh povidel. Upečeme a ještě teplý perník potřeme polevou a krájíme napříč na úzké řezy.
Místo povidel můžeme plnit ořechovou nádivkou: utřeme med a strouhané ořechy se žloutkem, přidáme perníkové drobečky navlhčené rumem a s citrónovou nebo pomerančovou kůrou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka