Závin s revení - recept cpt. Cooka
2 kusy: 30 dkg hladké mouky, 1 dl vlažné vody, 6 dkg tuku, 1 vejce, sůl, několik kapek octa, hladká mouka na vál, 2 lžíce tuku, 5 dkg lískových ořechů nebo strouhanky, tuk na plech, 2 lžíce smetany na šlehání na potření závinu, moučkový cukr na posypání, 80 dkg reveně, 2 lžíce citrónové šťávy, mletá skořice, rozinka, 15 dkg moučkového cukru
Z hladké mouky, vlažné vody, rozehřátého tuku, vejce, soli a několika kapek octa vypracujeme hladké vláčné těsto, které dáme pod nahřátý kastrol odležet.
Očištěnou reveň oloupáme, nakrájíme na menší kousky, pokapeme ji citrónovou šťávou, posypeme cukrem, skořicí, rozinkami a promícháme. Odleželé těsto rozdělíme na dva díly. Na vál si připravíme utěrku, slabě ji poprášíme moukou, dáme na ni díl těsta, který lehce od středu válečkem rozválíme na větší placku. Potřeme ji rozpuštěným tukem a začneme ji prsty zespodu opatrně vytahovat od středu ke krajům, až je skoro průsvitná. Posypeme ji strouhanými oříšky nebo strouhankou a do dvou třetin poklademe reveňovou náplní. Pomocí utěrky začneme závin svinovat naplněnou stranou napřed a překulíme jej z utěrky přímo na pomazaný plech. Stejně připravíme i druhý díl těsta. Povrch závinu potřeme smetanou a v předehřáté troubě upečeme dorůžova. Během pečení závin dvakrát potřeme smetanou. Upečený moučník pocukrujeme.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka