Velikonoční mazanec - recept cpt. Cooka
4 porce:  1/2 kg polohrubé mouky, 12 dkg másla, 11 dkg moučkového cukru, 3  žloutky, 3.5 dkg kvasnic, 1.8 dl mléka, sůl, 3 dkg loupaných mandlí, 4 dkg rozinek, vanilka, citrónová kůra,  trochu rumu, mandle na posypání
Polovinu z odměřeného vlahého mléka použijeme na přípravu kvásku, dáme do něho 1 lžičku cukru a rozdrobené droždí. V míse utřeme máslo, žloutky, příchutě, přidáme vykynutý kvásek, sůl a postupně přimícháme mouku. Oloupané mandle příčně nakrájíme do těsta. Oprané rozinky navlhčíme rumem a do těsta je vmícháme. Nejdříve těsto vypracujeme vařečkou, pak je hněteme na vále. Dáme je zakryté vykynout. Pak uděláme 1 větší nebo 2 malé mazance, po vykynutí je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a nakrojíme křížem. Pečeme ve středně teplé troubě asi 1/2 hodiny.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka