Tvarohový křehký závin - recept cpt. Cooka
4 porce: 20 dkg hladké mouky, 10 dkg škrobové moučky, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 10 dkg másla nebo rostlinného tuku, 10 dkg moučkového cukru, 2 vejce, 1 lžíce mléka, tuk na plech, 1 bílek na potření,
Náplň: 50 dkg tvarohu, 8 dkg moučkového cukru, 1/2 citrónu (kůra i šťáva), 2 žloutky, 5 dkg rozinek, 2 bílky
Na vál prosijeme mouku se škrobovou moučkou a práškem do pečiva, přidáme rozdrobený tuk, cukr a zaděláme vejci a mlékem. Dobře zpracované hladké těsto necháme odpočinout, pak je rozválíme na dvě stejné placky. Jednou plackou pokryjeme pomaštěný plech, na ni natřeme upravený tvaroh, druhou plackou ji zakryjeme a povrch povlažíme bílkem. Tvaroh na nádivku utřeme s cukrem, citrónovou kůrou a šťávou a žloutky na hladkou směs a do ní přidáme rozinky a ze dvou bílků pevný sníh. Závin pečeme v dobře předehřáté troubě asi půl hodiny a prochladlý krájíme na čtverce nebo řezy.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka