Tažený závin - recept cpt. Cooka
3 kusy: 40 dkg hladké mouky, 3 dkg rozpuštěného tuku, 1 vejce, sůl, 1/8 l teplé vody, 1 lžička octa, 1.5 kg jablek (oloupaných, na slabé plátky nakrájených), 6 lžic přesáté strouhanky, 8 dkg tuku na pokropení závinu, 3 dkg rozinek, 10 dkg pískového cukru, mletá skořice, tuk na plech
Na vál si připravíme prosátou hladkou mouku, ve středu mouky vytlačíme důlek. V teplé vodě rozkvedláme vejce, přidáme rozehřátý tuk, sůl a ocet. Tuto tekutinu lijeme zvolna do mouky a nejdříve vařečkou zpracováváme těsto, a když začíná houstnout, pracujeme rukama a vyvalujeme je tak dlouho, až je lesklé a hladké a nechytá se válu ani na ruce. Utvoříme z něho bochánek, který necháme na pomoučněném vále pod ohřátým kastrolem asi na hodinu odležet. Potom těsto rozdělíme na díly. Na vál si připravíme utěrku, slabě ji poprášíme moukou, dáme na ni díl těsta, který lehce od středu válečkem rozválíme na větší placku. Potřeme ji rozpuštěným tukem a začneme ji prsty zespodu opatrně vytahovat od středu ke krajům, až je skoro průsvitná. Takto upravenou placku pokapeme peroutkou tukem, posypeme strouhankou a stejnoměrně poklademe nakrouhanými jablky. Jablka posypeme cukrem, skořicí, rozinkami, případně i rozsekanými oříšky. Závin svineme pomocí utěrky a překulíme jej z utěrky přímo na pomaštěný plech. Povrch závinu potřeme tukem. Stejně postupujeme u ostatních dílů těsta, které byly dosud stále pod teplým kastrolem. Záviny vkládáme do dobře vyhřáté trouby. Asi po 7 minutách teplotu zmírníme a stejnoměrně pečeme ještě 20 minut dorůžova. Během pečení potíráme záviny tukem rozpuštěným v mléce. Hotový moučník pocukrujeme a vychladlý nakrájíme.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka