Švestkový koláč - recept cpt. Cooka
1 dávka:  40 dkg hladké mouky, 10 dkg tuku, 8 dkg pískového cukru, 4 dkg kvasnic, 2  žloutky, 1/4 l mléka, sůl, 1  vanilkový cukr, 4 lžíce pískového cukru, mák, 1.5 kg švestek, tuk na plech
V trošce vlažného mléka necháme vzejít droždí. Prosijeme mouku, přidáme sůl, rozpuštěný tuk, cukr, droždí a žloutky rozkvedlané ve zbývajícím mléce. Vypracujeme hladké vláčné těsto a necháme asi hodinu kynout. Potom těsto rozválíme, přeneseme na pomaštěný plech, kde je dále rozprostřeme rukou namočenou ve vodě. Poklademe rozpůlenými, odpeckovanými švestkami, posypeme mletým mákem smíchaným s pískovým a vanilkovým cukrem a pokapeme rozehřátým sádlem. Vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme dorůžova. Jsou-li švestky po upečení příliš kyselé, pocukrujeme hotový moučník dle chuti moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka