Skleněný koláč Katharine Hepburn - recept cpt. Cooka
1 dávka:  20 dkg hladké mouky, kypřící prášek do pečiva, 12 dkg másla nebo rostlinného tuku, 6 dkg moučkového cukru, sůl,  trochu citrónové kůry, 2  žloutky,

Pudink: 1/4 l mléka, vanilkový pudink, 3 dkg moučkového cukru,

Želatina: želatina, 2 lžíce pískového cukru, voda, 60 dkg ovoce

Na křehké těsto smícháme mouku s kypřícím práškem, prosejeme do mísy a přidáme další přísady (jedna dávka odpovídá koláči o průměru asi 25cm). Tuk nesmí být docela rozteklý, bylo by ho nutno příliš mnoho. Přísady se zpracují elektrickým hnětačem postupně od nejnižší rychlosti k nejvyšší. Nakonec je dobré na pomoučené ploše propracovat těsto ještě rukama do tvaru nelepivého bochánku.
Placku z těsta přeneseme na válečku do nevymaštěné formy. Po stranách vytvoříme vyvýšený okraj a dáme péct. Z mléka, vanilkového pudinkového prášku a cukru připravíme pudink. Upečený koláč z formy opatrně přeneseme na mísu, naplníme vlažným pudinkem a poklademe jakýmkoliv ovocem. Necháme ve vodě nabobtnat práškovou nebo plátkovou želatinu, přidáme k ní pískový cukr a zahříváme do rozpuštění - nesmí se vařit. Pak za občasného míchání zchladíme. Když začne želatina houstnout, polijeme jí povrch koláče.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka