Polévka brynzová (slovenský Čír) - recept cpt. Cooka
4 porce: 1/8 kg brynzy, 8 dkg nudlí, 1 lžíce másla, sůl, pažitka nebo kopr, 1/4 l mléka
Do slané vody zavaříme tenké nudle nebo strouhanku, někdy přidáme i houby a uvaříme. Ke konci přilijeme podle možnosti ještě mléko (na salaších ovčí) a hlavně přidáme ovčí brynzu. Je-li možno, okořeníme pažitkou nebo koprem a podáváme s chlebem.
Tato polévka se vařívala také na Valašsku, protože obsahuje sýr, po případě mléko, je to pokrm živící hodnotnými bílkovinami.
Dobrá sestava: Čír s chlebem a paprikou nebo rajčaty. Sýr v polévce živí, chléb sytí a syrová zelenina dodá látky ochranné, též vitamin C.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka