Rychlé řezy s jablky - recept cpt. Cooka
1 dávka: 25 dkg tuku, 50 dkg polohrubé mouky, 8 lžic mléka, 1 žloutek, 1 vejce, 1 lžíce citrónové šťávy nebo octa, špetka soli, 1.2 kg nahrubo nastrouhaných jablek, 10 lžic pískového cukru, 1 lžička mleté skořice, 5 dkg rozinek, 4 lžíce strouhanky, tuk na plech, 1 vejce na potření povrchu moučníku, 1 vanilkový cukr
Na vál dáme přesátou mouku, rozkrájíme do ní tuk, přidáme vejce, žloutek, mléko, sůl, ocet a vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dva díly. Vyválíme z nich dva pláty. První přeneseme na slabě pomaštěný plech, posypeme strouhankou, poklademe nakrouhanými jablky, posypeme cukrem se skořicí, rozinkami a přiložíme druhý plát. Oba pláty po stranách k sobě přitiskneme. Povrch pomažeme rozkvedlaným vejcem, moučník vložíme do horké trouby a asi 8 minut prudčeji pečeme. Potom zmírníme plamen a dopečeme dorůžova. Upečený moučník posypeme vanilkovým cukrem a vychladlý nakrájíme na řezy.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka