Rybízový koláč pod sklem - recept cpt. Cooka
4 porce: 2 vejce, 10 dkg moučkového cukru, 8 dkg másla, 20 dkg hladké mouky, trochu rybízové marmelády, 1 lžička citrónové šťávy, 1/2 kg rybízu, 1/8 l vody, 10 dkg moučkového cukru, 3 g želatiny
Mouku prosijeme s cukrem na vál, přidáme rozdrobený tuk, žloutky a vše rychle spojíme v křehké těsto. Kousek ponecháme na váleček. Z ostatního těsta vyválíme kruh do dortové formy, ze zbytku uděláme okolo rámeček. Upečeme do růžova. Prochladlý koláč potřeme zavařeninou (aby se poleva nevsakovala) a hustě posázíme rybízovými zrny. Ve vroucí vodě rozpustíme želatinu, přidáme cukr, trochu citrónové šťávy a vše prohřejeme, ale nevaříme. Když poleva chladne, po lžících ji nanášíme po celém povrchu koláče. Necháme v chladu ztuhnout.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka