Ovocný koláč - recept cpt. Cooka
1 dávka: 20 dkg hladké mouky, kypřící prášek do pečiva, 12 dkg másla nebo rostlinného tuku, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžička soli, trochu citrónové kůry, 2 lžíce vody nebo žloutek, tuk na vymazání, strouhanka na vysypání pekáče (nebo kokosová moučka či strouhané mandle), 1/2 kg ovoce
Na jednoduché křehké těsto smícháme mouku s kypřícím práškem, prosejeme do mísy a přidáme další přísady (jedna dávka odpovídá koláči o průměru asi 25cm). Tuk nesmí být docela rozteklý, bylo by ho nutno příliš mnoho. Přísady se zpracují elektrickým hnětačem postupně od nejnižší rychlosti k nejvyšší. Nakonec je dobré na pomoučené ploše propracovat těsto ještě rukama do tvaru nelepivého bochánku.
Při pečení podkladu je nutné formu vymastit, eventuálně vysypat strouhankou nebo kokosovou moučkou, někdo používá i strouhané mandle. Těsto ve formě se musí několikrát propíchnout, aby mohl unikat vzduch a plát zůstal po upečení rovný. Proto také bývá zvykem někde zvykem sypat na něj při pečení vrstvu luštěnin, které těsto zatíží. Trouba se musí nechat silně předehřát, jinak se vyvýšené okraje těsta svezou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka